Tko kaka legiće?

Kada pričamo o izmetu, čovjek bi pomislio da smo već vidjeli sve oblike.
Eno ga tekućeg, valjkastog, kuglastog, zabrinjavajuće tvrdog ili krive boje.. Nije teško osjećati se iznurenim nad već viđenošću tog krajolika. Izmet je izmet je izmet.
No nasreću, da nas izbaci iz te fekalne kolotečine na scenu stupa skromni vombat. Znate njega, životinjica koja liči na onog tipa iz kvarta glave spojene sa ramenima i gegavog hoda spremnog da te udari iza uha ako se pokaže potreba za time.

Š’a gledaš frende?

No iza te vanjštine krije se geometrijski prijestupnik jer on, za razliku od ostalih životinja, iz svog stražnjeg dijela izbacuje kockolike oblike.

Ovo nisu vaše uobičajene kockice za jamb..

Zadivljujuće (ili ne), znanost fekalne formacije je slabo razvijena i razrješenje tog biološko-hidrodinamičkog misterija smo dobili tek nedavno. Naime, na početku svog puta u tankom crijevu vombatov izmet se ne razlikuje pretjerano od bilo čijeg – on je tekuć i bezobličan. No tijekom svog epskog putovanja, koje može potrajati i tjedan do dva zbog nutrijentima slabe prehrane, prema debelom crijevu ta masa gubi skoro svu vodu i počinje se pomalo pakirati dobivajući prepoznatljive kutove. Uzrok tome nije stvaranje posebnog pritiska kojim bi se stvorio taj oblik nego specifična konstrukcija zadnjeg dijela debelog crijeva koje je na dva dijela izrazito rastezljivo, a na dva kruto. To svojstvo crijeva uz vjerojatnu pomoć mišića koji oblažu crijeva osiguravaju oblikovanje i segmentiranje izmeta u podjednake, pravilne oblike.

Pitanje koje se naravno samo nameće je “Zašto?”

Jedna od pretpostavki je da takav oblik pomaže u komunikaciji tih relativno slabovidnih, noćnih životinja dobrog njuha. Naime vombati polažu svoj izmet u hrpe kojima zbog svog specifičnog oblika ne prijeti opasnost od kotrljanja na lokacijima čime najavljuju drugom vombatu da se tu nalazi ili njihova jazbina ili teritorij.

Tko li nam je to sretno ostavio poruku?

Da li je to zaista tako ili ne, istraživanja tog specifičnog fenomena se nastavljaju pa ako naiđete na piramidu od kockica prilikom tumaranja australskim prostranstvima sjetite se da se vjerojatno ne radi o napuštenoj partiji jamba nego da stojite pokraj jazbine malog frenda iz kvarta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *